marți, ianuarie 06, 2009

Boboteaza

Boboteaza - 6 ianuarie

Boboteaza, serbata in ziua de 6 ianuarie, incheie ciclul sarbatorilor de iarna si are, pe langa intelesurile crestine - momentul nasterii spirituale a Mantuitorului - trasaturi de mare sarbatoare populara.

Boboteaza - sfinitirea apei

In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg - unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari de lemn si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii.

Credit

Mama mi-a povestit ca la tara (Ulmu - Calarasi) de boboteaza se sfintesc caii , inconjoara biserica se face o parada ...cica este foarte frumos dar din pacate nu am ajuns nici anul asta sa vad cum e ... poate la anul .Si atunci va voi povesti in amanunt obiceiul de acolo..sau daca stiti voi mai bine ...va ascult !

2 comentarii:

Anonim spunea...

Iar maine e ziua Ionilor si a Ioanelor!
La multi ani tuturor celor care poarta acest nume. :)

Flore... spunea...

@newdada :Adevarat!Am ceva Ioni in Fam :)
La multi ani !