duminică, iulie 13, 2008

cam ce sperietura am tras ...

Asta se pare ca a facut Alexia ... si nu convulsie .Din cate am inteles ...reactie adversa de la antibiotic ...


Socul anafilactic


Definitie

Anafilaxia (SA) este un sindrom clinic reprezentat de o reactie alergica severa, brutala, acuta, IgE mediata sau nu, care se declanseaza de factori etiologici multipli si apare imediat, în minute dupa administrarea antigenului specific. Se manifesta prin o mare varietate de simptome si poate pune în pericol viata persoanei sensibilizate.

Prognosticul evolutiv

Depind de gradul de severitate a SA, vârsta bolnavului, bolile asociate, rapiditatea si calitatea asistentei medicale de urgenta.

In formele fulminante prognosticul întotdeauna este nefast. Cu cât mai târziu se instaleaza simptomele reactiei anafilactice cu atât mai putin severa este reactia. Complicatia cu infarct miocardic acut altereaza prognoza revenirii totale. Mai frecvent se întâlnesc reactii alergice grave la Penicilina cu o frecventa de 0,5 pâna la 16%, dintre care 0,01 - 0,3% o constituie socul sever (un deces la 7 - 8 milioane de injectii cu Penicilina).

In formele severe, de gravitate medie si usoare prognosticul este favorabil la initierea imediata a terapiei de urgenta adecvate si poate fi nefavorabil când aceasta a întârziat cu 30 min.

Anularea reactiei anafilacticc are loc pe parcursul a câtorva ore sau mai mult, bolnavul necesitând spitalizare pentru câteva zile.

Semne si simptome

- alergii preexistente, istoric de astm atopic.

- se instaleaza la scurt timp (de la câteva minute pâna la 2 ore) de la administrarea agentului alergic si cu cât este mai rapida reactia, cu atât este mai severa manifestarea si prognosticul.

- manifestari respiratorii: ragusire, senzatie de disconfort la înghitire, constrictie toracica, wheezing si rinita, edem laringian, care ar putea duce la asfixie.

- manifestari cardiovasculare: hipotensiune, colaps, aritmii, infarct miocardic.

- manifestari cutanate: urticarie, angiodermita, prurit, eritem generalizat.

- manifestari gastrointestinale: greata, crampe abdominale, incontinenta, voma, diaree.

- agitatie, dezorientare, senzatie de moarte iminenta.

- moartea poate surveni în câteva minute, daca nu se intervine promt.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Si eu am fost odata diagnosticata cu soc anafilactic.Ma intepase o albina ...